Forum Instytutu Matematycznego UWr

Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019 14:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Eduroam
PostNapisane: środa, 04 stycznia 2012 13:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 01 października 2008 22:53
Posty: 137
Lokalizacja: Wrocław
Czy komus udalo sie podpiac do tej sieci i wie jak to zrobil?:P
Pamietam ze kiedys mi sie udalo za pomoca Gnome Network Manager'a oraz loginu(+@uni.wroc.pl?)/hasla z USOSa, ale niestety po reinstalacji systemu nie udaje mi sie tego powtorzyc.

Administracja mowi ze to zarzucony/wstrzymany projekt i jesli dziala to mamy szczescie,ale nie swiadczy supportu. Szkoda jednak zeby siec o tak dobrym zasiegu sie marnowala, szczegolnie wobec kiepskiego zasiegu mathX...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Eduroam
PostNapisane: czwartek, 05 stycznia 2012 1:03 
Offline

Dołączył(a): środa, 26 października 2011 11:35
Posty: 2
Płeć: mężczyzna
Polecam poczytać:
http://www.eduroam.pl/
Niestety UWr nie ma na liście :(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Eduroam
PostNapisane: środa, 08 lutego 2012 13:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 grudnia 2005 9:27
Posty: 26
Lokalizacja: z 402
Witam,
projekt jest nie tyle "zarzucony/wstrzymany" co w trakcie realizacji i następny ruch należy do administracji centralnej UWr.

Aby zalogować się sieci Eduraom, trzeba podać PESEL i hasło z USOS'a.
W Windowsie trzeba pobrać, zainstalować i poprawnie skonfigurować program SecureW2 (suplikant)
i odpowiedni certyfikat zabezpieczający.
Na stronie
http://www.math.uni.wroc.pl/infrastruktura2/wifi.html
znajdują się właściwe linki i opisy, lub bezpośrdenio:
http://www.eduroam.uni.wroc.pl/

W Linuxie można użyć Gnome Network Manager'a, wymagany jest Cerfytikat CA EuroPKI,
który można pobrać z wyżej wyminionych stron.

Pozdrawiam
Małgorzata Kołaczkowska


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Eduroam
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012 10:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 01 października 2008 22:53
Posty: 137
Lokalizacja: Wrocław
Melduję progres:
"Network Manager"(niekoniecznie Gnome, wiec dziala tez w KDE/LXDE itd) dziala przy nastepujacych ustawieniach:
(kluczowe jest przestawienie innerAuth na PAP)
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL