Forum Instytutu Matematycznego UWr

Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019 1:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011 10:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 września 2008 19:15
Posty: 37
Lokalizacja: XX-lateczka
Witam,
czy jest możliwość dostanie się przez puttego (lub jakkolwiek inaczej z domu) na wybrany komputer z pracowni?

Potrzebuję skopiować wirtualną maszynę XP (~4 GB) używaną na zajęciach z hurtowni danych, znajduje się ona na dysku c (pod windows) na każdym komputerze w 417.

_________________
"Im dalej w las tym więcej butelek"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011 11:47 
Offline

Dołączył(a): sobota, 27 września 2008 15:12
Posty: 141
Płeć: mężczyzna
Na pewno możesz się dostać na każdy komputer w pracowni. Problem w tym że nie wiem jak to jest tam podłączone i czy masz dostęp na 'dysk C', a aktualnie nie mogę sprawdzić. Jakbyś miał hasło root'a to na bank :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011 18:09 
Offline

Dołączył(a): poniedziałek, 06 października 2008 16:18
Posty: 53
w teori powinienes sie zalogowac przez ssh na chaos, po czym przez ssh/telnet na dowolny komp w pracowniach.
w praktyce: udalo mi sie polaczyc tylko z komputerami iduoXX i tmpXX, reszta jest chyba dzisiaj wylaczona.
poza tym nie jestem pewien czy w pracowniach windowsowych sa uruchomione uslugi ssh/telnet


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011 19:51 
Offline
Admin absolwent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2004 20:50
Posty: 690
Lokalizacja: no route to host
Płeć: mężczyzna
O ile nic sie specjalnie nie zmienilo (czyli na przyklad uruchomienie serwerow ssh pod windowsami albo montowanie windowsowych dyskow pod linuksem), to nie bardzo jest szansa zdalnego dostania sie do plikow na dysku C w pracowni.

Jesli chodzi o samo kopiowanie, to pomijajac opcje pendrive itp, mozna na przyklad w pracowni skopiowac przez WinSCP obraz na chaosa do katalogu /tmp i nastepnie, juz z domu skopiowac go sobie analogicznie na swoj komputer. Oczywiscie przy zalozeniu, ze problemem jest samo skopiowanie danych, a nie zrobienie tego do poniedzialku ;-)

_________________
"God is real, unless declared integer."
\pi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011 20:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 września 2008 19:15
Posty: 37
Lokalizacja: XX-lateczka
Dzięki już wszystko wiem. Tak właśnie myślałem, że nie ma dostępu do dysku c, jutro przyjdę z pendrivem po prostu.

Swoją drogą tak na przyszłość. Widzę, że mogę sobie wrzucić to /tmp dowolny plik, ile czasu jest on tam dostępny? Bo rozumiem, że folder jest systematycznie czyszczony.

_________________
"Im dalej w las tym więcej butelek"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011 14:41 
Offline

Dołączył(a): sobota, 27 września 2008 15:12
Posty: 141
Płeć: mężczyzna
Dopóki ktoś kto ma hasło root'a go nie skasuje albo chaos nie zostanie zrestartowany :) bo nie wydaje mi się, że ktoś lub coś (skrypt) go czyści :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2012 20:14 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 18 września 2007 22:18
Posty: 87
Lokalizacja: Wrocław
Witam,
Czy mogę korzystać w domu z programów w pracowni np. Maple?

_________________
gg:2163692


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2012 0:42 
Offline

Dołączył(a): sobota, 11 października 2008 20:22
Posty: 927
Płeć: mężczyzna
Wszystkie programy dostępne w trybie tekstowym - bez problemu. Korzystasz z SSH do chaosa. Pamiętaj tylko, żeby programów obliczeniowych (obciążających komputer) nie uruchamiać na serwerze, a na stacjach roboczych w pracowniach. Lista nazw / adresów IP komputerów jest na stronie z informacjami o sieci w IM. Po zalogowaniu się na chaosa logujesz się na którąś stację roboczą i tam działasz.
W trybie graficznym też podobno się dało pracować.

_________________
Łatwe i przyjemne układanie planu zajęć by orssey (można sobie zapisać plan, jeśli się zaloguje kontem na FB)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2012 0:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 września 2009 21:38
Posty: 911
Płeć: mężczyzna
loonatic napisał(a):
W trybie graficznym też podobno się dało pracować.

Niedawno słyszałem od kogoś że to robił (nawet na dwa sposoby), więc chyba wciąż się da.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2012 20:17 
Offline

Dołączył(a): sobota, 27 września 2008 15:12
Posty: 141
Płeć: mężczyzna
Wszystko się da.

KLIK :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL